Excesul alimentar de sarbatori si digestia

Home / Ganduri Medicale / Excesul alimentar de sarbatori si digestia
Excesul alimentar de sarbatori si digestia

Excesul alimentar de sarbatori si digestia

Este un lucru bine stiut ca in preajma sarbatorilor se inregistreaza cel mai mare numar de probleme digestive din intregul an. Excesul de alimente bogate in grasimi si zahar, precum si cantitatea mare de alcool si bauturi carbogazoase consumate in aceasta perioada pot duce la dezvoltarea unor afectiuni de la cele mai simple pana la cele mai complexe. Tocmai de aceea, este indicat sa consumam totul in mod cumpatat, evitand riscul de a ajunge la urgente in una dintre cele mai frumoase perioade din an.

Cauzele problemelor digestive intampinate de sarbatori

Probabil pe primul loc in topul cauzelor ce duc la varii probleme ale tractului digestiv in ultima luna din an se afla excesul aimentar, portiile fiind mult prea mari, precum si mixul cateodata nefast de alimente diferite. Consumand mai multa mancare decat de obicei, pe parcursul mai multor zile, punem o presiune prea mare pe sfincterul esofagian, acesta nereusind sa mentina alimentele nedigerate in stomac si cauzand episoade de reflux gastro-esofagian.

De asemenea, majoritatea preparatelor sunt fie foarte grase, fie foarte dulci, acest lucru favorizand cresterea in greutate si aciditatea stomacala.

Lipsa fibrelor din dieta traditionala de sarbatori este inca o problema ce trebuie contracarata, corpul nostru avand nevoie de cereale integrale, legume si fructe pentru o digestie sanatoasa. Eliminarea fibrelor din mesele zilnice duc la constipatie, precum si la alte complicatii ce pot aparea pe termen lung.

Si cum cu totii suntem constienti ca stomacul este un al doilea creier pentru organism, acesta reactioneaza inclusiv la stresul rezultat in urma pregatirilor din aceasta perioada, suferind de arsuri gastrice, sensibilitate crescuta sau constipatie.

Cum prevenim afectiunile digestive in decembrie

Pe langa cumpatare si introducerea unor alimente bogate in fibre, poti, de asemenea, sa faci un compromis si sa gusti cate putin din preparatele care iti sunt dragi, evitand o senzatie de satietate.

Compensarea pe parcursul zilei cu mese usoare si bogate in nutrienti este inca un mod eficient de a contracara efectele surplusului de grasimi si zaharuri, inlesnind astfel tranzitul intestinal si impiedicand efectele nedorite.

Totodata, consumarea alimentelor treptat, pe intreg parcursul zilei, evitand mesele mari, precum si procesul de mestecare lenta ajuta extrem de mult sistemul digestiv. Este de la sine inteles ca miscarea joaca si ea un rol important in buna functionare a intregului organism in aceasta perioada, imbunatatind digestia si prevenind depunerile de grasime si problemele gastrice.

Daca totusi nu te-ai putut abtine de la atatea bunatati, este bine sa folosesti antiacide pentru a combate refluxul gastro-esofagian si arsurile gastrice sau alte medicamente prescrise de medic pentru eventuale probleme.

Dar cum paza buna trece primejdia rea, cel mai bine este sa incerci sa te bucuri de sarbatori fara evenimente neplacute, luand mesele regulat si mentinand aportul normal de nutrienti.