Imagistica si rolul ei in prevenirea si tratarea afectiunilor

Home / Ganduri Medicale / Imagistica si rolul ei in prevenirea si tratarea afectiunilor
Imagistica si rolul ei in prevenirea si tratarea afectiunilor

Imagistica si rolul ei in prevenirea si tratarea afectiunilor

Imagistica medicala a atins noi culmi in ultima perioada si continua sa se dezvolte, reprezentand un element important in prevenirea si tratarea afectiunilor grave si mai putin grave. Acest tip de investigatii sunt des intalnite mai ales in screeningul cancerului, ajutand diagnosticarea precoce si marind procentul persoanelor tratate cu succes.

Exista mai multe tipuri de investigatii imagistice, si vei afla tot ce trebuie sa stii despre ele in urmatoarele randuri, pentru a fi mereu pregatit atunci cand mergi la un consult.

Ecografia

Ecografia foloseste ultrasunetele pentru a vizualiza structurile anatomice vizate, realizand o imagine a tesuturilor si organelor pe mai multe planuri, in functie de pozitia transductorului. O ecografie poate fi 2D, 3D sau 4D, in functie de sonda si software-ul folosit.

Aceasta metoda nu afecteaza tesutul uman si nu foloseste radiatii, fiind sigura si neavand efecte adverse. Ficatul, rinichii, pancreasul, inima si aparatul genital sunt cele mai usor de investigat prin intermediul ecografiei.

Cu ajutorul acestei metode imagistice pot fi depistate modificari structurale ale tesutului sau organelor, dar si modificari de functionalitate ale acestora din urma.

Pe langa ecografia simpla, mai exista si metoda Doppler prin intermediul careia poate fi analizata vascularizatia anumitei zone, dar si ecografia cu substanta de contrast ce este folosita pentru a studia formatiunile tomorale, inflamatiile sau vasele de sange, precum si elastografia, ce analizeaza densitatea tesuturilor.

Tehnologia tot mai avansata a transformat ecografia in principala metoda de examinare in aproximativ toate ramurile medicinei.

Majoritatea ecografiilor necesita o pregatire specifica in prealabil, cum ar fi repausul alimentar sau consumul de lichide, si dureaza, in medie, in jur de 30 de minute.

Radiografia

Radiografia este o tehnica imagistica ce realizeaza o poza a organului in cauza, folosind raze X si uneori substanta de contrast. Este foarte utilizata in cazul depistarii afectiunilor pulmonare, renale si ale sistemului uro-genital, precum si pentru vizualizarea fracturilor si formatiunilor osoase.

In ziua de astazi, radiologia digitala incepe sa ia locul celei clasice, avantajul fiind reducerea cu 90% a nivelului de radiatii la care este supus pacientul.

Pregatirea pentru radiografie este minima, iar rezultatele sunt disponibile pentru interpretare in maxim o ora de la expunere.

Alte tipuri de radiografii sunt: CT-ul, care insa iti pune la dispozitie o imagine tridimensionala a zonei examinate si emana o cantitate de radiatii de 6 ori mai mare decat o radiografie obisnuita; urografia, ce investigheaza aparatul urinar; angiografia, ce urmareste volumul vaselor de sange, și histerosalpingografia ce produce imagini radiologice ale trompelor uterine si ale uterului.

Investigatiile cu tub optic

Pentru examinari ORL, examinari ale colonului, plamanilor si colului uterin, sunt folosite tehnologii optice ce analizeaza starea mucoasei.

Endoscopia digestiva este o tehnica imagistica extrem de raspandita, ce foloseste tub optic pentru a examina indeaproape sistemul gastrointestinal. Aceasta poate fi superioara sau inferioara, si prin intermediul ei pot fi explorate toate partile tractului digestiv, de la esofag si stomac pana la intestinul subtire si gros.

Colonoscopia este cea mai importanta metoda de preventie a cancerului de colon, screeningul regulat scazand extrem de mult riscul dezvoltarii acestuia pe parcursul vietii.

RMN-ul

Spre deosebire de radiografie sau CT, RMN-ul nu foloseste raze X, si poate oferi o imagine a intregului organism. RMN-ul se bazeaza pe rezonanta magnetica si permite examinarea de mare precizie a tuturor organelor, in special a creierului si coloanei vertebrale, folosind uneori o substanta de contrast.

Procedura este neinvaziva si nedureroasa iar imaginile rezultate sunt extrem de precise si de rezolutie inalta, ajutand in depistarea anomaliilor structurale, a tumorilor, leziunilor craniene sau a bolilor creierului.