In timpul lunilor de iarna, pielea noastra are nevoie de ingrijiri speciale pentru a evita eventualele probleme ce pot fi cauzate de provocarile cu care ne confruntam in vremea rece.
Trecerea de la vara la iarna provoaca adesea mancarimi, uscarea pielii, iritatii, si poate accentua afectiunile dermatologice deja existente.
Ingrijirea pielii pe timp de iarna
Iarna, pielea noastra necesita o atentie deosebita pentru a preveni afectiunile dermatologice aparute pe fondul vremii reci si uscate. Hidratarea intensa a pielii este o necesitate in acest sezon, fiind benefica atat pentru ten, cat si pentru intregul corp. Cremele cu constinut ridicat de glicerol, acid lactic, ceramide si uree sunt de preferat, acestea intarind rezistenta pielii si mentinand-o elastica si hidratata pe tot parcursul lunilor vitrege de iarna.
Nu trebuie sa uitam nici de crema cu factor de protectie solar, deoarece razele ultraviolete sunt prezente si iarna, sau de nelipsitul balsam de buze ce previne craparea si uscarea lor.
O hidratare corespunzatoare ajuta in special si persoanele ce sufera de diferite tipuri de eczeme sau dermatita atopica, aceste afectiuni agravandu-se in aceasta perioada a anului.
De asemenea, exfolierea, prin care indepartam celulele moarte ale pielii, contribuie la procesul de hidratare. Este totusi indicat sa folosim exfoliante blande si sa nu le aplicam foarte frecvent, deoarece vor avea efect invers, ducand la uscarea pielii.
O temperatura ridicata a apei este si ea un factor determinant in deteriorarea pielii pe timp de iarna, aceasta fiind mult mai sensibila acum, fata de alte sezoane. Temperatura ambientala joaca un rol important in mentinerea hidratarii in stratul exterior al pielii, o casa supraincalzita uscand aerul mult prea mult si ducand la senzatia de piele stransa si chiar crapata.
Totodata, intregul corp trebuie sa fie protejat de frig in mod corespunzator pe tot parcursul iernii, in special daca dorim sa petrecem mai mult timp in aer liber. Este de preferat ca imbracamintea si accesoriile sa fie realizate din bumbac sau materiale asemanatoare ca textura, mai ales daca acestea vin in contact direct cu pielea.
Afectiuni dermatologice frecvente in sezonul rece
Pe langa dermatita atopica si seboreica si rozaceea, ce se pot agrava iarna, exista mai multe afectiuni ale pielii ce isi cresc frecventa de aparitie in acest sezon, printre care se numara si unele destul de rare cum ar fi eritrocianoza, eritromelalgia, sindromul Raynaud si crioglobulinemia.
Dintre cele mai frecvente probleme ale pielii intalnim urticariile la frig, eritemul, buzele uscate si crapate si eczema fisurara.
Toate acestea pot fi evitate prin aplicarea corecta a ingrijirilor de mai sus si mentinerea pielii in stare optima pe tot parcursul anului, nu doar in sezonul rec, dar si prin intermediul unei alimentatii sanatoase, bogate in licopen, colagen si antioxidanti.